Zdrowie i uroda

Kandydoza układu pokarmowego

Kandydoza, grzybica układu pokarmowego to patologiczny przerost grzybów z rodzaju Candida. Najczęściej spowodowana obniżoną odpornością organizmu oraz przy stosowaniu antybiotykoterapii w celu przeleczenia innych problemów zdrowotnych. Na skutek obniżenia liczby korzystnych bakterii przez antybiotyki, dochodzi do zwolnienia nisz ekologicznych w jelicie i rozrostu grzybów drożdżopodobnych z rodzaju Candida. Wśród tych grzybów wyróżnia się 9 gatunków, które są uznawane za patogenne dla człowieka i wywołujące kandydozy. Wszystkie 9 gatunków chorobotwórczych zalicza się również do komensali człowieka, zasiedlających jamę ustną, jelito, pochwę i skórę.

Udowodniono, że przez nieprawidłową dietę bogatą w cukry proste (żywność przetworzona, słodycze, słodkie napoje), które stanowią pożywkę dla grzybów może rozwijać się grzybica jelit. Najczęstszymi grupą ryzyka zachorowania na kandydozy są dzieci z zaburzeniami neurorozwojowymi (np. ze spektrum autyzmu), a także osoby leczone immunosupresantami oraz chorzy z zaburzeniami odporności. Przewlekła antybiotykoterapia, zapalenie trzustki oraz choroby nowotworowe również mogą predysponować do rozwoju Candida albicans. Grzybica rozwija się w obrębie błony śluzowej, a zmiany chorobowe lokalizują się w obrębie nabłonka i towarzyszy im proces zapalny.

Objawy kandydozy

Najczęstszymi manifestacjami zakażenia Candida w obrębie jamy ustnej są tzw. „pleśniawki” na powierzchni języka, gardła, policzków i dziąseł. Grzyby mogą wywoływać też zapalenie przełyku z widocznymi zmianami w obrazie endoskopowym. Często współwystępują z kandydozami żołądka i jamy ustnej. Zakażenie żołądka jest stosunkowo rzadkie i występuje przeważnie u osób z grupy ryzyka. Powszechnymi objawami kandydoz są zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, takie jak: bóle brzucha, zaparcia, zaburzenia trawienia, zgaga. Współistniejącymi mogą być też problemy takie jak przewlekłe zmęczenie, zaburzenia pamięci czy nawet stany lękowe.

Badania kału w kierunku kandydozy

Aby sprawdzić czy w przewodzie pokarmowym doszło do patologicznego rozrostu grzybów drożdżopodobnych z rodzaju Candida warto wykonać odpowiednią diagnostykę- badanie kału w kierunku Candida. Są to m.in. badania półilościowe informujące jedynie o obecności (informacja o średnim, niskim i wysokim wzroście) lub braku grzybów z rodzaju Candida oraz badania KyberKompakt, KyberKompakt Pro i KyberMyk, dostępne w Instytucie Mikroekologii w Poznaniu. Wykonanie badania kału w kierunku kandydozy jest o tyle ważne, ponieważ tak jest najłatwiej i najbardziej wiarygodnie określić ilość grzybów z rodzaju Candida w przewodzie pokarmowym. Grzybica układu pokarmowego, szczególnie grzybica jelit podlega leczeniu, odpowiednio dobranemu na podstawie badań diagnostycznych. Przy niewielkim wzroście grzybów, można leczyć problem dietą oraz odpowiednią probiotykoterapią wpływającą na mikrobiotę jelitową. Znaczny przerost Candida powinien być leczony farmakologicznie pod nadzorem lekarza.