Lifestyle

Komu przydaje się suszarka do owoców?

Czy są wśród nas grzybiarze? Zdaje się, że idea „chodzenia na grzyby” przeżywa swój renesans. Kiedyś ludzie chodzili do lasu, by znaleźć coś, co można ugotować, dziś wypady do lasu stają się coraz bardziej rekreacyjne. Niemniej jednak Polacy lubią jesienią chodzić na grzyby, przynosić pełne kosze do domu i suszyć swoje zbiory, by posłużyły jako dodatki do potraw świątecznych i nie tylko. Właściwe suszenie grzybów nie jest proste, dlatego do takich zadań sprawdza się suszarka do owoców i warzyw.

Suszarka do owoców – niezbędne urządzenie w każdym domu

Oczywiście suszarka do owoców przydaje się do suszenia grzybów w sezonie jesiennym, ale jak sama nazwa wskazuje, jest przeznaczona do suszenia owoców. Mrożenie i właśnie suszenie świeżych owoców to najlepsze sposoby na zachowanie darów lata na późniejsze, zimowe miesiące. Produkty, które samodzielnie wysuszyliśmy, z pewnością będą naturalną propozycją jako dodatek do wielu dań i deserów. Co więcej, pozwalają na skomponowanie pysznych połączeń smakowych, które trudno byłoby uzyskać z tak zwanych „gotowców”. Na rynku istnieje wiele rodzajów suszarek. Te, w których można szybko wysuszyć dużą ilość produktów, często odbierają im nieco na jakości i ilości wartości odżywczych. Są także modele, które kontrolują temperaturę suszenia na tyle, by użytkownik miał pewność, że przygotował naprawdę zdrowe przekąski. Suszarka do owoców i warzyw pozwala na naprawdę szybkie przyrządzenie wysuszonych produktów gotowych do dalszego użytku. Wystarczy umyć (i czasem obrać ze skórki) warzywa oraz owoce, pokroić w plasterki i wstawić do suszenia. Całą resztą zajmie się suszarka do owoców i warzyw.

Co jeszcze można przygotować samodzielnie w domu?

Przetwory, wysuszone owoce, warzywa i grzyby, które w późniejszym czasie mogą posłużyć jako baza do wielu dobrych dań to tylko część możliwości tego, co można samodzielnie przygotować w domu. Własne mleko roślinne, granola, soki, a nawet… olej. Tak, olej również można zrobić na własną rękę. Przyda się tylko prasa do oleju. W łatwy sposób da się wycisnąć olej z różnego rodzaju surowców. Wśród najpopularniejszych są: rzepak, słonecznik, nasiona lnu oraz sezam. Olej wykonany w domu ma wiele zalety, ale trzeba pamiętać jednym. Prasa do oleju przygotuje płyn, który nie będzie tak wytrzymały, jak ten ze sklepowej półki. Czas przydatności domowego oleju to okres około trzech miesięcy. W dodatku należy przechowywać go w lodówce. Warto jednak pomyśleć o tym rozwiązaniu.