Lodówka – jakich produktów nie należy w niej trzymać?
Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwala zachować jej świeżość przez długi czas. Najczęściej produkty spożywcze trzymamy w lodówce, gdzie są chłodzone i chronione przed światłem. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkim produktom sprzyjają takie warunki.
W lodówce nie powinniśmy na przykład trzymać pieczywa, bo szybciej stanie się czerstwe. Ciekawostką jest tutaj fakt, iż można je za to zamrażać.
Z reguły lodówka służy nam do przechowywania warzyw czy owoców. Błędem jest trzymanie w niej ogórków i pomidorów, bo chłód zabije ich smak. To samo tyczy się papryki, cebuli, ziemniaków i marchwi. Lodówka nie jest też dobrym miejscem dla cytrusów – te będą się tam szybciej psuć.
Czego jeszcze nie powinniśmy trzymać w lodówce? Na pewno miodu, zamkniętych konserw, oleju, kawy, herbaty, przypraw i ziół oraz wszelkich produktów sypkich: cukru, ryżu, kaszy, mąki bądź grochu.
Lodówka i wszelkie urządzenia chłodnicze Hendi są zaś idealnym miejscem dla produktów mięsnych i nabiału. Można nich chłodzić desery, napoje, wszystkie otarte już z paczek produkty czy przekrojone owoce i warzywa.
Pamiętajmy o tym, że żywność ma swoją datę przydatności do spożycia i nie należy jej jeść, jeśli termin został przekroczony, bez względu na sposób jej przechowywania. Data przydatności musi być zamieszczona przez producenta obowiązkowo, na każdym produkcie. W przypadku świeżych owoców i warzyw w naturalnej postaci, to my sami musimy ocenić ich stan.