Lifestyle

Jak długo można mrozić mięso?

Mrożenie jedzenia to doskonały sposób, by go po prostu nie marnować. Okazuje się, że z powodzeniem możemy mrozić mięso zarówno surowe jak i przyrządzone z niego gotowe dania. Dietetycy alarmują jednak, by robić to w odpowiedni sposób bowiem w niektórych przypadkach, spożycie źle mrożonego mięsiwa może zakończyć się zatruciem pokarmowym.

Przede wszystkim, ważne jest przygotowanie do tego rodzaju obróbki termicznej. Mięso surowe należy dokładnie umyć, podzielić na odpowiednie porcje i włożyć do specjalnych woreczków, wyciskając z nich powietrze. Mięso warto ułożyć w zamrażarce w jednej szufladzie bądź jeśli mamy zamrażarki skrzyniowe, jedno na drugim. Złą praktyką jest wkładanie go obok produktów spożywczych innego typu bowiem może wtedy dojść do przeniknięcia zapachów.

Pamiętajmy również, że mięso może być przechowywane w zamrażarce przez określony czas. Tym samym, cielęcina i wołowina może być mrożona maksymalnie 8 miesięcy, wieprzowina tylko do 6 miesięcy, drób do 3 miesięcy. Mięsa zmielonego nie należy trzymać w zamrażarce dłużej niż 2 miesiące, schabowe bądź gulasz nie będą nadawać się do spożycia, jeśli będą trzymane w zamrażarce dłużej niż 6 miesięcy.

Co ważne, mięsa tłuste mogą być krócej przechowywane w zamrażarce aniżeli te chude. Nigdy nie zamrażaj ich ponownie, bo ich spożycie może spowodować niebezpieczne dolegliwości żołądkowe. http://credit-n.ru/offers-zaim/denga-zaimy-nalichnimi.html http://credit-n.ru/offers-zaim/vashi-dengi-zaim.html